Kars Tuinder

Op zes jarige leeftijd zei ik altijd al, dat ik cameraman of fotograaf zou worden.

Op mijn 10e werd ik lid van een fanatieke fotoclub. Daarna ging ik op mijn 15e fotografie studeren.

Na 3 jaar studeren en een stage in Belfast, had ik mijn eerste publicatie in het fotomagazine Focus en tentoonstellingen in Den Haag en Groningen.

Via documentaire fotografie kwam ik toevallig terecht in de bruidsfotografie.Door aan de trouwreportages een journalistieke draai te geven, voelde ik me snel thuis in de wereld van bruiloften.

In 1997 kon ik mijn kantoor openen aan de Eeldersingel 24 en daar zit ik nog steeds.

Ik begon portretten te maken van families, maar werkte ook voor enkele magazines en kranten. Steeds meer bedrijven wilden een website met unieke foto’s en ook daar begon ik aan te werken.

Mijn specialiteit is mensen fotograferen, op wat voor manier dan ook, en daar houd ik me nog steeds aan vast.

Ik heb inmiddels de nodige wedding awards gewonnen, zoals 10x de Fearless award, algemeen gezien als één van de belangrijkste in de wereld, 2x de Bruidsfoto Award, 5x de Masters of Wedding photography Award en een Excellence Award in Engeland.

De laatste jaren pak ik ook mijn oude hobby weer op, namelijk de sociale documentaire en kunst fotografie.

Dat gaat heel erg goed, met publicaties in mooie magazines en kranten.

Hoogtepunt van het jaar 2017 zijn het winnen van de Monoviosions Award, beste zwart wit foto van het jaar 2017, en de prestigieuze National Geographic Award, publieksprijs voor de categorie, hoe kan het ook anders, mens.

In 2018 werd ik finalist bij de Lensculture Exposure Award met mijn kunst project “Closed Buttons”.

Inmiddels zijn deze foto’s tentoongesteld in Engeland, Frankrijk en Litouwen.

In 2019 wordt “Closed Buttons” tentoongesteld in het Groninger Museum, The Wallhouse II

Vanaf 2018 stapte ik van spiegelreflex over op een systeemcamera van Fujifilm. Ik fotografeer nu met een middenformaat camera, namelijk de Fujifilm GFX50S. Ik werk samen met Fujifilm als X Photographer

Samen met Foto Sipkes en Matthijs Houthuijs geef ik Fujifilm Phototraining en ik organiseer de jaarlijkse fotodag.

Nog steeds geniet ik elke dag van de dingen die ik meemaak en de fantastische mensen die ik ontmoet. Dit maakt het vak van fotograaf erg boeiend.

Fotografie is mijn enorme passie en als ik daardoor mensen een mooie herinnering kan geven, in de vorm van een foto, dan is mijn doel bereikt.

Awards